maanantai 30. joulukuuta 2013

Terveyden arvon ymmärtää silloin kun kaikki ei olekaan hyvin

Kyllä nuo koirat vaan ovat maailman rakkaimpia. Silloin kun niiden terveyden kanssa tulee ongelmia niin huoli on sydäntä rusentava...

Ellin sterilointia (munasarjojen poisto) jännitin aivan hirveästi, tiedostaen ikääntyneen koiran kasvaneet riskit anestesiassa. Mitä jos jotain tapahtuu? Lisäksi Elliltä poistettiin kaksi nisäkasvainta ja lähetettiin tutkittaviksi. Mitä jos siellä on jotain pahemmanlaatuista? Mitäjosmitäjosmitäjos?
Elli kuitenkin toipui leikkauksesta hyvin ja tänään poistettiin ompeleet. Haava siisti ja hyvin parantunut. Patologin vastaus nisäkasvaimista oli lyhyesti sanottuna; hyvänlaatuinen sekakasvain ja hyvänlaatuinen rauhaskasvain :) Ei pitäisi uusiutua eivätkä vaadi jatkotoimenpiteitä.

Sitten on tapaus Raili ja omistajan lähes vatsahaavaan johtanut hysteria. Aloitetaan ihan alusta. Raili ei ole oikeastaan vielä koskaan ollut yösisäsiisti, toisin sanoen sille ei tee tiukkaa pidättää päivisin, ei mikään kiire ulos eikä se sinne edes pyydä. Mutta keittiön lattialle siihen yhteen tiettyyn samaan kohtaan saatta öisin ilmestyä pissalätäkkö. Tätä on siis ollut Railin koko iän ajan. Se on välilä nukkunut pitkiäkin pätkiä yöt häkissä eikä sillä ole ollut siellä mitään ongelmaa. Mutta kun on saanut olla vapaana niin satunnaisia keittiöiskuja on tullut tehtyä. Syksyllä sain Railin kertaalleen rysän päältä kiinni ja pissailu loppui tämän pienen keskustelun jälkeen. Tästä on aika muutama kuukausi. Sairautta en uskonut Raililla olevan, koska päiväsiisti se oli jo nuoresta alkaen.
Tuli talvi, tuli lunta. Kiinnitin huomiota Railin vaaleaan virtsaan. Sitten alkoi hysteriä. Munuaiset, ihan varmasti munuaisten vajaatoiminta! Siinä sitä sitten alkoi pohtimaan kaikkia mahdollisia oireita, jotka voisivat johtua siaraudesta. Lähtien ihan siitä, että Raili on rauhoittunut (johtuisiko ihan aikuistumisesta kuitenkin?) Mielenrauhan saamiseksi vein Railin virtsanäytteen analysoitavaksi 12.12.. Turhaan en näytettä vienyt;
omp: 1,050
pH: 8,5
prot: 4+
Sakka: +, paljon epiteeliä, jonkin verran virtsakiteitä
Mitään diagnoosia tästä ei kuitenkaan pystytty tekemään. Runsas proteiini virtsassa on yksi munuaisten vajaatoiminnan merkki, mutta muuten näyte ei täsmännyt. Railille aloitettiin 10 päivän  Clamovet kuuri.
Kuurin aikana Raili mielestäni piristyi jonkin verran. Sen huomasi sellaisista pienistä asioista, joita ulkopuolinen ei välttämättä tajuaisi. Lisäksi se ei ollut lainkaan niin kiinnostunut alapäästään kuin ennen. Jouluviikolla raili pissasi muutaman kerran yöllä sisällä, parin kuukauden tauon jälkeen. Hysteria nosti jälleen päätään.
Railin kuuri loppui tyhmästi joulupyhien alla, joten kontrollinäyte saatiin vietyä vasta tänään. Sitä ehtii kuulkaas ajattelemaan monenmoista ennen kuin kutsutaan tutkimushuoneeseen... Virtsavastaukset olivat kuitenkin paremmat!
omp: 1,049
pH: 7,5
prot: +
Sakka: puhdas
Eli antibioottikuurilla oli vaikutusta. Hieman nyt jää epäselväksi mikä Raililla on ollut, viittaavat kuitenkin siihen että jonkinlainen tulehduksen jälkitila. Koska halusin olla aivan varma, että ainakaan mitään elimellistä syytä ei ole, pyysin Railista vielä perusverikokeet, jotka olivat aivan normaalit. Raili lähti kotiin kliinisesti terveenä, tuikattiinpa siinä samalla vielä rokotuksetkin kuntoon. Niin ja tuohon yöpissaamiseen tultiin vahvasti siihen tulokseen että se on vain helvetin ärsyttävä tapa... Raili muuten täytti 2 vuotta 25.12.!

Mutta koska olen hysteerinen, vien vielä kuukauden päästä pissanäytteen kontrolloitavaksi, ihan vaan  varmuuden välttämiseksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti